LIPIK

LIPIK

Naseobina na mjestu današnjeg Lipika postoji još od vremena Rimskog carstva, a današnji Lipik kao naselje i lječilište postoji dvjestotinjak godina. Najznačajnija osoba iz povijesti Lipika je daruvarski grof Izidor Janković koji postaje vlasnikom Lipika 1760.g. i gradi novu kupališnu zradu s tri kupelji.

Procvat lječilišta počinje u prvoj polovici 19. stoljeća, a na prelazu u 20. stoljeće Lipik je bio među par najpoznatijih europskih lječilišta kao što su Baden-Baden i Karlovy Vary.

I Prvi i Drugi svjetski rat zaustavljaju razvoj Lipika, a grad je posebno teško stradao u Domovinskom ratu kada je uništena gospodarska infrastruktura, velik dio kulturne baštine kao i ergela Lipik.

Lipik je prvi grad oslobođen u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991.g. a potom je krenuo dugi put obnove.

Danas Lipik oduševljava arihitekturom iz prošlosti kao što su Kursalon, Wandelbahn, zgradom nekadašnje pučke škole, danas Multikulturalnog centra Lipik, bazenima, vilama, hotelima, fontanama, perivojima i parkovima i…ergelom i lipicancima koji tako snažno obilježavaju prošlost i sadašnjost Lipika da krase i grb grada.

LIPIK

Ljekovita mineralna voda osnovom je višestoljetne lječilišne tradicije Lipika. Voda izvire zagrijana na 62 oC i mnogim je ljudima kroz stoljeća unazad donijela olakšanje raznih tegoba i ozdravljenje. Danas, uz pomoć najnovijih medicinskih tehnika, u Lipiku se uspješno razvija zdravstveni turizam.

LIPIK

Osim što se koristi kao kupka, lipička ljekovita voda koristi i za piće. Puni se u boce od 1875.g. s tri izvorišta u okolici Lipika: “Antunovo”, “Grofovo” i “Ivanovo vrelo”. Sve do 1993.g. “Lipički studenac” bio je jedina prirodna mineralna voda domaće proizvodnje na tržištu Hrvatske. Danas se prodaje pod imenom “Studenac” kao prirodna mineralna voda, i kao “Studena”, prva hrvatska prirodna izvorska voda.

Osim zdravstvenog turizma i ergele, lipičko područje poznato je i po proizvodnji stakla koja je započela 1963.g. Danas se staklom iz Lipika opskrbljuju tvornice širom svijeta koje izrađuju stakla za poznate marke automobila, vlakove i brodove, ali i za opremanje interijera.