MEDVJEDIĆI I ŽDRIJEBE IZ LIPIKA

MEDVJEDIĆI I ŽDRIJEBE IZ LIPIKA

Priča o avanturama dva mala medvjedića, Goranke i Gorana se nastavlja…

Nakon što su upoznali Gorski kotar, s mamom medvjedicom Gorom krenuli su dalje na put kroz Hrvatsku, potaknuti Goranovom znatiželjom da upozna nove krajeve svoje domovine.

Putovali su kroz šume i proplanke i već doživjeli puno zanimljivih stvari kad je njihovu pažnju privukla velika zgrada i konji na ispaši. Mama Gora je znala da se približavaju ergeli Lipik gdje žive plemeniti konji lipicanci.

Na ergeli upoznaju ždrijebe lipicanca dugog i neobičnog imena kojeg prijatelji međutim zovu Brzi. On ih poziva da im pokaže ergelu Lipik i da ih upozna s njezinim stanovnicima, lipicancima i šarolikim društvom njihovih prijatelja.

GAETA

MEDVJEDIĆI I ŽDRIJEBE IZ LIPIKA

Gaeta, mama konjića Brzog ispričat će medvjedićima o povijesti ergele u Lipiku, počecima uzgoja lipicanske pasmine koja potječe iz grada Lipice u Sloveniji i o izvorima ljekovite vode u Lipiku, poznatima od davnina. Prisjetila se lipicanka i tužnih godina Domovinskog rata kada su stradali mnogi ljudi tog kraja, grad Lipik i ergela bili razrušeni, a konji odvedeni s ergele daleko od njihove kuće.

Lipicanci će medvjedićima otkriti i tajnu zašto su mama Gaeta i svi ostali odrasli lipicanci bijeli, a ždrebad poput Brzog – tamno smeđa. Pokazat će im i svoju najmiliju igru “trčanje i utrkivanje”, otkriti što najviše vole jesti, kako izgleda njihov dan na ergeli te da se najviše vesele danima kada ergelu posjećuju djeca.

U gradu Lipiku vidjeli su puno lijepih povijesnih građevina koje govore o stoljetnoj lječilišnoj tradiciji Lipika, saznali da se iz izvora u okolici Lipika pune nadaleko poznata mineralna voda (Lipički) “Studenac” i prirodna mineralna voda “Studena” kao i o tradiciji proizvodnje stakla koje danas iz Lipika odlazi u cijeli svijet.

Sretni što su upoznali nove prijatelje lipicance i vidjeli još jedan lijepi hrvatski grad Lipik, medvjedići Goran i Goranka i njihova mama Gora nastavljaju svoj put po Slavoniji, prema Baranji i Srijemu.

A vas pozivaju da posjetite Lipik i ergelu lipicanaca!

BRZI

MEDVJEDIĆI I ŽDRIJEBE IZ LIPIKA