PRIČA “MEDVJEDIĆI I ŽDRIJEBE IZ LIPIKA”

P riča o avanturama dva mala medvjedića, Goranke i Gorana se nastavlja…
Nakon što su upoznali Gorski kotar, s mamom medvjedicom Gorom krenuli su dalje na put kroz Hrvatsku, potaknuti Goranovom znatiželjom da upozna nove krajeve svoje domovine.
Putovali su kroz šume i proplanke i već doživjeli puno zanimljivih stvari kad je njihovu pažnju privukla velika zgrada i konji na ispaši. Mama Gora je znala da se približavaju ergeli Lipik gdje žive plemeniti konji lipicanci.

Naslovna

Glavni sponzor projekta

Naslovna

ERGELA I LIPICANCI

Ergelu Lipik utemljio je 1843.g. grof Izidor Janković, izgradivši veliku staju na imanju Izidorovac. 1937.g. ergela Lipik dobiva status državne ergele i bila je jedina ergela vranaca i dorata u Europi. Ergela je obnovljena 1982.g. i bavi se ugojem konja isključivo lipicanske pasmine. U Domovinskom ratu Lipik i lipički kraj teško su stradali. I ergela je dijelom razrušena, a staja je spaljena.

LIPIK

Naseobina na mjestu današnjeg Lipika postoji još od vremena Rimskog carstva, a današnji Lipik kao naselje i lječilište postoji dvjestotinjak godina. Najznačajnija osoba iz povijesti Lipika je daruvarski grof Izidor Janković koji postaje vlasnikom Lipika 1760.g. i gradi novu kupališnu zradu s tri kupelji.

Procvat lječilišta počinje u prvoj polovici 19. stoljeća, a na prelazu u 20. stoljeće Lipik je bio među par najpoznatijih europskih lječilišta kao što su Baden-Baden i Karlovy Vary.

Naslovna

PROIZVODI

Naslovna