Ergela i lipicanci

O ERGELI LIPIK

Ergelu Lipik utemljio je 1843.g. grof Izidor Janković, izgradivši veliku staju na imanju Izidorovac. 1937.g. ergela Lipik dobiva status državne ergele i bila je jedina ergela vranaca i dorata u Europi. Ergela je obnovljena 1982.g. i bavi se ugojem konja isključivo lipicanske pasmine. U Domovinskom ratu Lipik i lipički kraj teško su stradali. I ergela je dijelom razrušena, a staja je spaljena. Dio konja stradao je u granatiranju, a ostali su prevezeni s ergele u Republiku Srbiju iz koje su vraćeni tek 2007.g. Godinu dana kasnije, 2008.g., ergela Lipik ponovno dobiva status državne ergele.

O LIPICANCIMA

Povijest lipicanskih konja započela je 1580. godine kada je austrijski nadvojvoda Karlo od tršćanskog nadbiskupa kupio selo Lipicu. U Španjolskoj i Polesini u Italiji nabavio je veći broj pastuha i kobila, a križanjem je stvorena nova vrsta pod nazivom lipicanci.

Ergela i lipicanci

Lipicanac je izrazito lijep i reprezentativan konj. U začetku su bili raznolikih boja, šareni, pa čak i posuti krupnim pravilnim pjegama. Danas je gotovo sva njihova populacija u zreloj dobi bijela (svjetlo siva) iako se rađaju sasvim crni. Lipicanski konji izuzetno lako uče i vrlo su privrženi čovjeku te su podobni za dresuru i zapregu kao i za školovanje jahača i rekreativno jahanje.

Ergela i lipicanci

Uspješan uzgoj lipicanske pasmine kroz stoljeća, njihovo korištenje u poljoprivredi i ljubav Slavonaca prema konjima, lipicance su nepovratno ugradili u hrvatsku uzgajateljsku i kulturno-povijesnu baštinu.

Kao i za sve druge konje, tako i za lipicance, jabuke i mrkve su prava poslastica. U zimskom periodu kada nema trave za ispašu, ujutro i navečer konji dobivaju zob, ječam i livadno sijeno. Lipicanci vole jesti i lucernu koja je posebnog mirisa i sadrži puno bjelančevina. Svaki konj dnevno pojede oko 3 kilograma žitarica (zob i ječam), oko 6 kilograma sijena, a popije oko 30 litara vode. Kad odraste, konj teži oko 500 kilograma.

DJECA I ERGELA

Ergela i lipicanci

Druženje s lipicancima za djecu su trenuci posebne radosti koje dugo pamte. Na ergeli Lipik mogu jahati u manježu uz stručnog vodiča. Tijekom jahanja obavezno je korištenje zaštitnog prsluka i kacige za jahanje.

Djeca kojima se jahanje dopadne, mogu se na ergeli Lipik uključiti u školu jahanja. Uz stručno vodstvo uče o konjima, o pasminama i bojama, o zdravlju konja i tome kako im pristupiti, upoznaju opremu za jahanje i uče raditi s konjima: sedlanje, uzjahivanje i sjahivanje s konja.

Kad sve to savladaju, kreću i prvi koraci u sedlu uz vođenje za ruku i kasnije na lonži. Potom, uz nadzor jašu samostalno u hodu, pa zatim lagano u kas i galop.