MEDVJEDIĆI IZ GORSKOG KOTARA
Medvjedići

MEDVJEDIĆI IZ GORSKOG KOTARA

P riča “Medvjedići iz Gorskog kotara” avantura je dva mala medvjedića, Goranke i Gorana koji u pratnji majke, medvjedice Gore obilaze i upoznaju Gorski kotar gdje je njihovo stanište, njegovu prirodu i naselja.

Medvjedica Gora svoju neiskusnu i razigranu mladunčad vodi stazom od Mrkoplja prema Fužinama, Lokvama, Risnjaku, Gerovu, Čabru, Delnicama, Skradu, Brod Moravicama, Vrboskom i Ravnoj Gori….

U prekrasnoj prirodi Gorskog kotara želi ih podučiti o životinjama s kojima će dijeliti planine, šume, livade i vode i upoznati sa svijetom goranskog bilja, posebice endemskim vrstama.

Prilaze i goranskim mjestima. Medvjedica Gora zna zanimljive priče o njihovim bivšim stanovnicima, ali i o tome kako sada tu žive ljudi i što se u kojem mjestu zanimljivo događa.

Putovanje Gore, Gorana i Goranke priča je o svemu lijepome, osobitom i zanimljivom što se u Zelenom srcu Hrvatske može naći: o šumama, jezerima, rijekama, Bijelim i samarskim stijenama, starim utvrdama, kaštelima i dvorcima knezova Frankopana, najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj Begovom Razdolju, zanimljivoj špilji Vrelo, fužinskim jezerima, Lokvarskom jezeru i natjecanju u žabljem skoku, veličanstvenoj planini Risnjak, mjestima poznatima još od rimskih vremena, čudesnoj dolina leptira, izvoru Čabranke, Damskom mostu, Kaštelu Zrinskih, Zelenom viru i Vražjem prolazu, “piljdaku”, Kamačniku, Dvorcu Stara Sušica…

Medvjedica i medvjedići će na kraju priče polako tonuti u zimski san, a vas, draga djeco pozivamo da trenutke prije svog sna provedete s njima i upoznajete dio naše domovine, veličanstveni Gorski kotar!

GORA

MEDVJEDIĆI IZ GORSKOG KOTARA

G ora je medvjedica koja ima dvoje mladunčadi, Goranku i Gorana. Došlo je proljeće, medvjedići su dovoljno stasali da mogu zajedno s Gorom hodati šumama Gorkog kotara. Prije nego što ponovno dođe zima i padne snijeg, Gora im želi pokazati kraj u kojem će se, sada zajedno, a jednom kada odrastu i samostalno kretati, tražiti hranu, najbolje mjesto za brlog u kojem će spavati zimski san i svog partnera s kojim će se družiti i zasnovati svoje leglo malih medvjedića.

Gora je o Gorskom kotaru učila od svoje majke medvjedice te na isti način želi podučiti i svoje mlade. Želi im pokazati najvažnije životinjske vrste i ukazati na njihovu ćud. Iako su medvjedi najsnažnije životinje koje žive u Gorskom kotaru, postoje neke vrste životinja s kojima mogu doći u sukob, dok će brojne druge bježati i tražiti zaklon kad ih vide.

Gora zna da svoje medvjediće treba podučiti i o ljudskim naseljima kojima se ne treba previše približavati jer medvjeđe je carstvo šuma i planina. No, kako zna brojne priče o bivšim stanovnicima tih naselja i načinu života današnjih stanovnika, dovodi svoje medvjediće na obronke planina s kojih se vide naselja kako bi upoznali i život ljudi.

GORAN

G oran je znatiželjan i nestrpljiv medvjedić. Želi saznati što više i obići što više mjesta. Kako su mu mnoge stvari na njihovom putu još nedostupne, Goran jedva čeka da odraste i postane veliki medvjed kako bi mogao u svemu uživati.

Dok hodaju Gorskim kotarom, Goran se uvijek malo odvoji od mame i Goranke i pronađe nešto zanimljivo na što možda ne bi naišli da nije njegove radoznalosti. Za razliku od Goranke, on već pokazuje snalažljivost u pronalaženju hrane, ali mu nedostaje iskustva o tome što smije, a što ne smije jesti. Prema svojoj sestrici Goranki postavlja se zaštitnički, iako ona ponekad pretjera u svojoj namjeri da se pokaže bolja i spretnija od njega.

MEDVJEDIĆI IZ GORSKOG KOTARA

GORANKA

MEDVJEDIĆI IZ GORSKOG KOTARA

G oranka, mala medvjedica puna je pitanja o svemu što im medvjedica Gora pokazuje, pažljivo sluša i nastoji zapamtiti sve važno. Plašljiva je u susretu s nepoznatim životinjama kao što su ris i vukovi, a nelagodu joj čine i nepoznati zvukovi s kojima se još nije susrela. Zato je sretna što je tu, osim mame, i njezin brat Goran, muški medvjedić koji će ju zaštititi ukoliko zatreba.

Malo je naivna, ali i maštovita pa se u njezinoj glavici rađaju žive slike o stvarima o kojima im Gora pripovijeda: o haljinama, dvorcima, princezama i prinčevima. Svog brata Gorana voli izazivati na natjecanja kako bi pokazala da je spretnija od njega.

Pogledajte video o “Medvjedićima iz Gorskog kotara”